Portugal

Portugal is een heerlijk vakantieland en biedt voor iedereen wat wils. Genieten van de rust, de natuur en het echte Portugese leven doe je vooral in het groene noorden in de Minho of in de Serra da Estrela waar de hoogste bergtop zich bevindt en in de winter sneeuw ligt.

Lekker stedentrippen? zowel in Porto als in Lissabon vind je prachtige musea, goede restaurants, een bruisend nachtleven en authentieke Portugese straatjes en steegjes. Bovendien zit je vlakbij de zee! Combineer Lissabon met Cascais voor een heerlijke week vakantie!

In het zuiden van Portugal, in de Algarve tref je de mooiste standen aan, verscholen tussen de rotsen, soms alleen per boot te bereiken. Lekker actief kun je zijn op de golfbanen, altijd binnen handbereik!

Wijnregio’s Portugal

VINHO VERDE

Laten we de reis starten zoals we ons diner starten, met frisse levendige en vaak sprankelende Vinho Verdes. Deze wijnen hebben een wat lager alcoholpercentage en doorgaans frisse smaken zoals perzik en citrus. Vaak hebben de wijnen een lichte sprankeling door de jonge botteling (kooldioxide blijft in de fles), wat Vinho Verde een uitstekende begeleider maakt voor vis- en zeevruchten. Vinho Verde is een kustregio in Noord-West Portugal en de naam reflecteert aan de jeugdigheid en het sprankelende van de wijn: normaliter geen houtrijping en bedoeld om binnen 1 tot 3 jaar te drinken. Hoewel er ook rood en rosé wordt geproduceerd zijn de meeste Vinho Verde wijnen wit en een blend van Loureiro, Alvarinho (dezelfde druif als de Spaanse Albariño), Trajadura en soms andere druivenrassen. De subregio’s Monção en Melgaço zijn gespecialiceerd in de Alvarinho druif.

DOURO

Op de glooiende terrassen vol wijngaarden langs de Douro rivier worden wijndruiven van wereldklasse verbouwd, al eeuwenlang, meestal in de vorm van de alom bekende Port. De laatste decennia worden er ook  steeds meer droge wijnen geproduceerd. En niet zonder resultaat. Omdat er al geweldige wijngaarden en getalenteerde wijnmakers waren, schoten de wijnen uit de Douro regio als een raket naar de wereldtop. Droge Dourowijnen zijn er in rood, wit en rosé met een enorm scala aan druivensoorten.

De rode wijnen zijn robuust, vol van smaak en vaak met enige houtrijping op eikenhout. Dezelfde blauwe druiven die in port te vinden zijn worden ook gebruikt voor de Dourowijn zoals: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, and Tinta Roriz, als blend of als cépage (wijn van één druivensoort). Probeer deze wijnen eens als je fan bent van een Rioja, Ribera del Duero of Italiaanse toppers.

Witte druivensoorten die gebruikt worden zijn onder andere: Rabigato, Viosinho, en Malvasia Fina.

DÃO

Het Dão-gebied is koeler dan het binnenland en ligt niet te dicht bij de Atlantische Oceaan, de perfecte locatie voor een ideale balans van rijpheid en zuren in de druiven.

Dão wordt weleens vergeleken met Bourgogne uit Frankrijk, een vergelijking die vooral slaat op de natuurlijke omgeving en niet zozeer op de overeenkomsten met Pinot Noir. Dão wijnen worden gemaakt van onder andere Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro, en Tinta Roriz, de wijnen hebben een stoere body en hinten van zwarte bessen, earl grey thee, en cacao.

LISBOA

Langs de Atlantische Oceaan en dichtbij de prachtige hoofdstad Lissabon (Lisboa op zijn Portugees) vind u vele D.O.C. wijnen uit de regio Lissabon. De duinen beschermen de druiven tegen de straffe wind. De druiven die in deze extreme omgeving overleven, produceren wijnen van grote klasse.

De rode wijnen zijn vaak blends bestaande uit Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz en zullen u herinneren aan een goede Cabernet Sauvignon: zwarte bessen, cederhout en vanille. Vroeger werd deze regio Extremadura genoemd en bepaalde oudere jaargangen zullen deze aanduiding nog op het etiket dragen .

ALENTEJO

Wijnen uit de Alentejo zullen je bekoren als je houdt van bijvoorbeeld Malbec of Cabernet Sauvignon. Deze regio is vooral bekend om zijn enorme kurkproductie . Ook al wordt er maar 7% van de Alentejo gebruikt voor wijnproductie, deze regio heeft vleugels gekregen en er worden uitzonderlijk goede wijnen gemaakt .

Druivensoorten die vooral hier voorkomen: Touriga Nacional, Aragonez en Trincadeira. Witte druiven zijn onder andere Arinto, Fernão Pires, en Roupeiro. Wat alle wijnen hier gemeen hebben door het overvloedig aantal zonuren: rijpere druiven , wijnen met hele volle body en wat hogere alcoholpercentages.